Over 97 prosent av skadelige apper kommer fra Android. Apper som ble lastet ned over 850 millioner ganger.

Trend Micro har oppsummert utviklingen av trussellandskapet for 2019 mot våre smarttelefoner i rapporten «Review, Refocus and Recalibrate: The Mobile Threat Landscape». Resultatet viser et år der cyberspionasje fortsetter å øke og hvor de kriminelle går under radaren på jakt etter sensitive data.

0
63

Bedre sikkerhet har ført til færre løsepengevirus
Mens 2018 var et år hvor truslene mot våre mobile enheter mange steder økte, viser tall fra 2019 at solid sikkerhetsarbeid ser ut til å ha ført til resultater, hvor enkelte trusler har blitt redusert. Antall angrep på mobile enheter som ble blokkert av Trend Micro, falt med hele 48 prosent i fjor, fra 86,3 millioner i 2018 til 59,9 millioner i 2019. Blant annet ble antall løsepengevirus mot mobile enheter i 2019 kraftig redusert. Det skyldes i stor grad sikkerhetsforbedringer i de vanligste operativsystemene.

Kriminelle flytter seg i økende grad fra datamaskiner til smarttelefoner
Flere og flere cyberkriminelle flytter fokuset sitt fra datamaskiner til mobile enheter. I løpet av de fire siste årene har spionasje mot mobilenheter økt med svimlende 1.400 prosent. Det er tydelige tegn på at hackergrupper som tidligere var kjent for angrep mot datamaskiner, nå har skiftet fokus til våre smarttelefoner. Mellom 2018 og 2019 økte antall målrettede angrep mot smarttelefoner med 50 prosent.

– Selv om sikkerheten på plattformer som Apples App Store og Google Play kontinuerlig oppdateres, kommer de kriminelle opp med nye måter å bryte seg inn i våre smarttelefoner. Virksomheter må ta egne sikkerhetsrutiner på alvor og jeg kan ikke understreke nok viktigheten av å ha på plass flere sikkerhetslag. Kommer de kriminelle seg gjennom det første sikkerhetslaget, bør de kunne fanges opp av det neste, understreker kommunikasjonssjef i Trend Micro Norge, Karianne Myrvold.

Ondsinnede programmer stjeler sensitiv informasjon
Antall angrep for å få tilgang til bankinformasjon via våre smarttelefoner var på nivå med 2018, med en marginal vekst på 2,9 prosent. Trojanere fortsetter å være i all hovedsak den metoden som de kriminelle benytter, med 220.439 unike trojanere blokkert av Trend Micro.

En annen trend som kommer tydelig frem i rapporten, er hvordan de kriminelle i økende grad benytter seg av ondsinnede programmer som ikke krever brukerinteraksjon. Det gjør det enda vanskeligere å mistenke at smarttelefoner har blitt infisert og tappet for verdifulle data.

Et resultat av en slik tilnærming er at kriminelle kan installere programvare som blir værende i smarttelefoner over lang tid, og som kan stjele informasjon, tappe bankkonti og gi andre tilgang. I tillegg til å stjele sensitiv informasjon fra den infiserte smarttelefonen, har 2019 vist eksempler på ondsinnede programmer som laster ned filer, tar skjermbilder, spiller inn lyd og videoer.

– En viktig ting å huske på, er at selv om du kun handler på nettbutikker som krever verifisering via Bank-ID, kan de kriminelle tømme kontoen din ved å handle på nettbutikker som ikke krever detDerfor anbefaler vi å være ekstra varsom med å laste ned apper fra ukjente utviklere, forklarer Karianne Myrvold.

Android-brukere spesielt utsatt
I rapporten fra Trend Micro kommer det frem at Android er spesielt sårbar for ondsinnede programmer og apper. Her er det i stor grad meldings-apper og e-postplattformer som er mest utsatt. Av de ondsinnede appene som Trend Micro har avdekket, kommer hele 97,3 prosent fra Android. Totalt ble det oppdaget hele 34,8 millioner ondsinnede Android-apper i 2019.

Svindel gjennom svindelannonser og ondsinnede apper økte sterkt gjennom hele 2019. Over 78.000 potensielt ondsinnede apper ble oppdaget i Google Play-butikken alene. Disse appene ble lastet ned over 856 millioner ganger.

Vil du ha mer informasjon om rapporten og sikkerhetstruslene mot våre smarttelefoner, kan du lese hele rapporten her.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here