Dette bør du vite når du er på leting etter en eksepsjonelt bra TV

Hvilken TV er egentlig best? Og hvordan får man egentlig best mulig bilde? Er det fargene, kontrasten eller synsvinkelen som er viktigst? Dette er tre spørsmål som dukker opp når forbrukere er på jakt etter ny TV.

Selv om TV-markedet iblant kan føles som en jungel med hundrevis av modeller, kule produktnavn og et hav av ulike benevnelser og sertifiseringer, så er det faktisk ikke så komplisert som det virker.

En ordentlig bra TV med topp bildekvalitet har noen egenskaper som er ekstra viktige. Det første er kontrasten, der bildets mørke partier er veldig dype og de lyse partiene har både livlige og skarpe farger. Et annet viktig aspekt er HDR-teknikken, hvor hver farge kan vises i flere nyanser enn tidligere. En vanlig Ultra HD-TV viser ca. 16 millioner farger, mens en motsvarende TV med HDR viser rundt 1 milliard farger. Fargespekteret blir altså mye større og bildet oppleves mer levende og autentisk.

Den andre egenskapen er oppløsningen som helst skal være UHD. Ultra High Definition og et skjermformat som har minst 4K-oppløsning, 3840 x 2160 piksler. En Ultra-HD-TV kan altså vise skarpere og mer detaljerte bilder enn en ”vanlig” TV, ettersom en UHD-TV har minst fire ganger så mange piksler.

En TVs synsvinkel og oppdateringsfrekvens er også viktig. Synsvinkelen er hvor skrått fra siden du kan se på TVen uten at bildet mister kontrast, farger og skarphet. På samme måte er det viktig hvor raskt TVen oppdaterer bildet, noe som måles i Hz. En eldre TV har ofte 50 eller 60 Hz, mens nyere TVer har alt fra 100 til 200 Hz i oppdateringsfrekvens. Med en tregere oppdateringsfrekvens bruker bevegelsene ofte å bli uskarpe, noe som unngås med en høyere Hz.

Så hvilken type TV skal man da kjøpe? OLED-teknikken har de siste årene fått mange hyllester i media, både fra eksperter og forbrukere. Grunnen til det kort og godt at det er en ny teknikk som skiller seg markant fra den gamle LCD-teknikken og utmerker seg på alle punktene som er nevnt ovenfor, uansett om det gjelder film, TV-serier eller sport. OLED, som står for ’Organic light-emitting diode’, har gått fra å være en ganske ukjent teknikk for forbrukere, til å bli et vanlig begrep synonymt med en fantastisk seeropplevelse. Det var LG som utviklet de moderne OLED-skjermene som alle OLED-TVer i dag benytter seg av, skjermer som LG fortsatt er verdensledende på.

Den eldre LCD-teknikken krever at hele skjermen er bakgrunnsopplyst for deretter å filtrere lyset gjennom ulike fargefilter for å kunne framstille bildet. Hos en OLED er hver piksel sin egen lyskilde, noe som fjerner behovet for bakgrunnsbelysning og gir pikselperfekt kontroll over de fargene som vises. Dette gjør at man får et skarpt og realistisk bilde med perfekt sortnivå og ekstrem detaljrikdom. En OLED har takket være dette en uslåelig synsvinkel som beholder skarphet og kontrast.

En LCD-TV blir også mye tykkere og upraktisk enn en OLED-TV, da elektronikken for både bildegjengivelse og belysning må plasseres bak skjermen. Siden en OLED har dioder som uavhengig avgir lys, er det bare selve bildepanelet som kreves, og all elektronikk kan flyttes, for eksempel en lydplanke eller TV-benken.

Nettopp tykkelsen på LGs OLED-TV er det mange som er imponert over. I vårt sortiment har vi LG SIGNATURE OLED TV, som er i underkant av tre millimeter tykk og som monteres på veggen ved hjelp av en magnetisk brakett, eller LG OLED R som rulles opp og ned i et TV-møbel som også rommer lydanlegget. Dette er to eksempler på hvordan OLED-teknologi, i tillegg til å smelte sømløst inn i stuen også baner vei for helt nye innredningsmuligheter.

For forbrukere som liker å spille spill, har de nyeste modellene av LGs OLED-TV også flere funksjoner som virkelig tar spillopplevelsen til et helt nytt nivå. OLED C9 har blant annet mottatt hyllest for sin utrolig raske responstid på 12ms og muligheten til å spille spill i 4K med HDR. Det er også støtte for Nvidia G-Sync som gir eksepsjonelt lav latenstid og superrask responstid for å gi den jevneste og mest realistiske spillopplevelsen uten å noen bilde- og lydforstyrrelser. Videre samsvarer alle HDMI-innganger med nye 2.1, hvilket betyr at alle årets OLED-modeller er fremtidssikret for neste generasjons spillkonsoller. Mange av konkurrentenes modeller har fortsatt HDMI 2.0, noe som betyr at du ikke vil få det meste og beste bildet ut av de spillene du kjøper i fremtiden.

En annen fordel med LG OLED-TV er at den er smart. Andregenerasjons Alpha-prosessor i LGs OLED W, E og C-serie sørger for ytterligere forbedret bilde- og lydkvalitet gjennom teknologi for dyp læring. Kombinasjonen av dyp læring og en database med visuell informasjon gjør at bildeprosessoren kan analysere hva som vises på TVen og bruke den beste algoritmen for å forbedre kvaliteten på materialet. Bildeprosessoren analyserer deretter lyset i omgivelsene rundt, og stiller inn TVens lysstyrke for å en best mulig seeropplevelse.

I tillegg følger Magic Remote og webOS med, som betjener TVen. Der kan du enkelt velge funksjoner på TVen ved å peke på TVen med fjernkontrollen som også kan gjenkjenne hvordan du snakker for å endre kanal, volum eller finne noe å se på. Du kan også kontrollere Blu-ray og hjemmekinoanlegg med fjernkontrollen. WebOS gir deg også enkel tilgang til alt favorittinnholdet ditt på blant annet NRK TV, Netflix, Amazon Prime, YouTube, Viaplay, SF Anytime, HBO Nordic, Rakuten, Blockbuster og Spotify.

Det skal selvfølgelig slippe å sette all din lit i oss når vi sier at OLED-TVer er fantastiske, men det er bare å se på den imponerende rekken av utmerkelser og best-i-test LG OLED-TV-er har mottatt. Her er noen eksempler fra Norge:

OLED C9, ”9/10 Anbefalt” av Tek.no – ”Mørkets mester”

OLED B9, ”Årets beste 2019/2020” og ”6/6 Spesielt anbefalt” av Lyd & Bilde – ”High-end til halve prisen”

OLED B9, ”5/6 Anbefalt produkt” av DinSide – ”Overlegent sortnivå, god lyd, slank og plasseringsvennlig”

I tillegg ble LG OLED E9 kåret til “Beste premium OLED-TV” av EISA i august, en internasjonal organisasjon bestående av 61 ekspertmagasiner fra 29 land rundt om i verden, og som de siste 35 årene har utpekt verdens ledende forbrukerelektronikk.

Sjekk ut hvor du kan finne din neste LG OLED-TV her: https://www.lg.com/no/oled-tv